Alaçatı Eşsiz Güzelliği

Alaçatı tarihi antik çağlara kadar uzanır. Antikçağda “Agrilia” adı ile bilinen Alaçatı hakkındaki ilk bilgiler 1300’lü yıllarda karşımıza çıkar. Eski bir yerleşim olduğu için birçok millete ev sahipliği yapan belde 16.yüzyılda ticaret kapısı olan Çeşme limanına oldukça yakın konumuyla konaklama merkezi olarak kullanılmıştır. Resmi belgelerde de Yaya (piyade) ve Müsellem (süvari) köyü olarak geçen Alaçatı adını “Alacaat Aşireti”nden alıyor.

Çeşme’nin daha önemli bir merkez olması nedeniyle 1850’lere kadar güney kısmı bataklık halinde kalan Alaçatı sadrazamın emri ile iyileştirilme çalışmaları sonucunda yavaş yavaş daha yaşanılır hale gelmiştir. Açılan yollar sayesinde de güneyindeki limana ulaşılır.

Alaçatı tarihi yerlerin bir kısmı özellikle evler Rumlardan kalmadır. Yüzyıllardır bir arada yaşayan iki millet Türkler ve Rumlar Alaçatı’da da birlikte yaşamış ve bölgenin kültürünü şekillendirmişlerdir. 19. yüzyılda bölgede Çeşme, Köste, Çiftlik, Ovacık bölgeleri ile birlikte 45.000 kişi yaşamaktadır. Bunların 40 bini Rum, 5 bini ise Türk’tür.

Alaçatı çalkantılı geçmişine rağmen bugün Ege’nin en popüler beldelerinde liste başındaki isimlerdendir. Alaçatı tarihi yerlerini gezilecek yerler listenize eklemeyi sakın ihmal etmeyin. Alaçatı’nın rüzgarları sizi de yel değirmenleriyle geçmişe savurur belki kim bilir…

Alaçatı tarihinden izler taşıyan yerlerden bir kısmı şunlardır;

  • Alaçatı meydanı
  • Alaçatı yel değirmenleri
  • Alaçatı meydanı
  • Hacı Memiş Ağa Camii
  • Dutlu kahve

Alaçatı Çevresindeki güzelliklerden Çeşme, Ilıca, Şifne, Çiftlikköy, Dalyan gibi noktalara da yakın konumdadır. Eğer vaktiniz varsa bu beldeleri de gezebilir etkileşimle birbirinin tarihine etki eden yaşam alanlarının tarihini de inceleyebilirsiniz.

ALAÇATI PLAJLARI

Çeşme'nin son yıllarda en gözde tatil bölgesi olan Alaçatı,Ege Denizi'nin kıyısında şirin bir bölge.

Alaçatı'nın her ne kadar sezonu kısa olsa da, kalabalıklaşır, bölgedeki otellerde neredeyse oda bulmak zorlaşır. Bu yaz tatilinde siz de Alaçatı'nın rüzgarla dans eden halini görmek, tüm yorgunluğunuzu denizin serin sularına bırakmak istiyorsanız, eminiz ki çok eğleneceksiniz.

Alaçatı'nın plajlarının çoğu halka açıkken, bazı kısımları ise beachtir. Alaçatı Plajları sayısı bölgenin küçüklüğüne göre oldukça fazla. Tüm beachlerde şezlong, havlu, şemsiye ve yiyecek-içecek hizmeti bulunuyor. Alaçatı Plajları belli bir ücret karşılığında giriliyor ve günün nasıl geçtiği hiç anlaşılmıyor.

Alaçatı Plajları sadece yüzmek değil, aynı zamanda kitesurf, windsurf gibi aktiviteler de yapılıyor. Çok eğlenceli zamanlar sunan Alaçatı Plajları tüm sezon boyunca keyifli bir tatil dileriz.

Bu arada gece eğlenmek de tatilinizin önemli bir parçasıysa Alaçatı Plajları Clublarını tercih edebilirsiniz

ALAÇATI EVLERİ

İzmir-Çeşme'nin küçük bir beldesi olsa da özellikle yaz sezonunda turistlerin akın ettiği bir yerdir Alaçatı. Yerli turistler kadar yabancı turistler tarafından da yoğun ilgi görür üstelik.

Alaçatı'da geçirdiğiniz zamanlarda bölgenin geleneksel evler beğeninizi kazanacak. Genellikle kesme taştan yapılan Alaçatı evleri, yaz aylarında serin, kış aylarında ise sıcak tutuyor. Geleneksel Alaçatı evleri Rumlar tarafından inşa edilmiş olup, günümüzde orijinal yapıları bozulmadan restore edilmiştir.

ALAÇATI MEYDANI

Tarih kokan taş evlerinin arasında, insanı kendine hayran bırakan dokusu eşliğinde Alaçatı'yı gezmek benzersiz bir duygudur.

Süslü evleri, sıcak havası ve sıcak insanları arasında doyasıya tatil yaparken içinde barındırdığı meydanında turlamak muhakkak aklınızın ucundan geçecektir.

Alaçatı Meydanı'ndan geçerken birden burnunuza lavanta kokuları gelir, üzerinize siner. Gezinirken bir yerlerde dinlenme ihtiyacı hissedersiniz. O anda meydanın çevresine konumlanmış küçük ama bir o kadarda şirin kafe ve çay bahçeleri sizi davet edecek. Alaçatı'nın atmosferini yaşamak bir deneyimdir. Gidenler bilirler. Bu deneyimi yaşarken siz de İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı bu dost canlısı bölgeye mest olacaksınız.

ALAÇATI ETKİNLİKLERİ

Alaçatı 12 ay boyunca çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Bu etkinliklerden ilki ve en bilinirlerinden Ot Festivali Nisan ayında gerçekleşmektedir. Bir çok ege otuna rastlamak hatta yapılan zeytinyağlıların tadına bakmak mümkün. Bunun yanısıra çeşitli yarışmalara seyirci olabilir, otel ve restaurantlardaki şeflerin hazırladığı workshoplara da katılabilirsiniz.

Ot Festivalini Tasting Alaçatı takip ediyor, bu etkinlikte sanat’tan müziğe, çeşitli yemek sohbetlerine kadar bir çok aktivite bulunuyor. Önceden katılmak istediğiniz workshoplar için mutlaka rezervasyon yapılması gerekiyor. Bu etkinlikleri; Mayıs aylarında Reisdere Uluslararası Uçurtma Festivali, Eylül ve Ekim aylarında Balık Turnuvaları ve Alaçatı Sanat Haftası takip ediyor.